Zelfvertrouwen vergroten om beter te kunnen sporten. Hoe doe je dat eigenlijk? In dit bericht deel ik 5 tips en oefeningen om je zelfvertrouwen te vergroten.
Misschien ervaar je wedstrijddruk of voel je je niet comfortabel tijdens het spelen van wedstrijden. De vraag is; wat kan je doen om je zelfvertrouwen op te bouwen om beter te kunnen sporten?
In dit bericht zal ik veel voorbeelden geven en tips delen die uit bepaalde wetenschappelijke studies komen en oefeningen die geïntroduceerd zijn door psychologen.
Een van de belangrijkste principes die als een rode draad door dit artikel loopt is dat al deze experts het er over eens zijn dat we invloed hebben op de manier waarop we denken! Mooi nieuws dus.
Waar hebben we invloed op is de vraag die we onszelf moeten stellen als we ons zelfvertrouwen willen vergroten. We ervaren vaak problemen of zien iets als een ramp omdat we denken dat we er controle op hebben. Denk bijvoorbeeld aan het weer.
We kunnen ons humeur totaal laten verpesten omdat het regent, terwijl we hier geen invloed op hebben. Of we kunnen helemaal onder de indruk zijn van alle toeschouwers die komen kijken bij onze wedstrijd. Maar we hebben niet onder controle of die toeschouwers er zitten of niet.
Je kunt de druk extra hoog opvoeren voor jezelf door te denken dat het publiek extra veel van jou verwacht. Maar kan jij op een knopje drukken en bepalen wat het publiek denkt? Nee, dat is niet mogelijk.
Wat moet je dan doen?
Waar jij wel invloed op hebt is jouw eigen inzet. In sport wordt dit ook wel taakgerichte focus genoemd. Je bent alleen maar bezig met het uitvoeren van jouw taak en alle randzaken zoals de reacties van het publiek laat je voor wat het is.
Elke keer wanneer je gedachten afdwalen naar dingen waar je geen invloed op hebt breng je je aandacht weer terug naar de taak die je op dat moment moet uitvoeren.
Zijn de dingen die je over jezelf denkt tijdens een wedstrijd bevorderend? Of praat jij jezelf helemaal de grond in? Misschien heb je wel eens gehoord van de term mindset.
Maar wat is (het wetenschappelijke principe) mindset precies?
Mijn vraag aan jou is; denk jij in termen van iemand met een growth mindset of een fixed mindset? Het zou overigens kunnen dat je met betrekking tot sport een fixed mindset hebt en voor studeren een growth mindset.
Een conclusie van Dweck is dat we de growth mindset kunnen trainen! Maar hoe doen we dat?
Een paar punten die belangrijk zijn om die mindset te ontwikkelen zijn ;
Als we angst, stress of prestatiedruk druk voelen dan zou de volgende techniek kunnen helpen. De techniek komt uit de Rationeel Emotieve Therapie en wordt heel simpel de ABC-methode genoemd.
De kerngedachte van RET is dat we ons niet emotioneel gek laten maken door gebeurtenissen en door daden van mensen om ons heen, maar door de manier waarop we dat alles opvatten. Onze gedachten over die gebeurtenissen zullen vaak het woord ‘’moeten’’ bevatten. Het is juist dit moeten dat zorgt voor ongewenste gedachten.
Denk bijvoorbeeld aan de volgende dingen die je tegen jezelf zegt;
Een van de oefeningen die RET biedt is om ongewenste gedachten ter discussie te stellen.
Voorbeeld: Jan mist een penalty. Nu zegt hij tegen zichzelf ik ben de slechtste voetballer ooit. Maar Jan wordt zich bewust van die gedachte en stelt deze gedachte nu ter discussie. Hij stelt zichzelf de vraag; Is het een feit dat ik de slechtste voetballer ooit ben? Jan komt tot de conclusie dat hij niet de slechtste voetballer ooit is. Het is ook een feit dat hij professioneel voetbalt en een hoger dan gemiddeld percentage penalty’s raakt.
Dus de volgende keer dat er ongewenste gedachten komen stel je deze ter discussie. Door bijvoorbeeld te vragen; is deze gedachte feitelijk gezien waar?
Het spelen van ‘’belangrijke’’ wedstrijden kan soms overweldigend zijn. De angst kan toeslaan en het kan je benauwen. Maar om daar beter mee om te leren gaan moeten we juist leren omgaan met druk.
Hoe leren we omgaan met druk zodat we ons zelfvertrouwen kunnen opbouwen?
Dit kan je doen door heel bewust uit je comfortzone te komen en situaties in trainingen na te bootsen waarin je onder druk moet spelen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door;
Michael Jordan staat er om bekend dat hij in de laatste secondes van de wedstrijd, als het er echt om ging, het winnende schot nam en raakte. Op het oog leek het altijd dat Jordan geen angst kende.
In het onderstaande interview vraagt de reporter naar zo’n beladen moment;
Reporter: What about the last shot you took as a member of the Chicago Bulls?
Jordan: I practice as if I where playing in the game. So when the moment comes in the game it’s not new to me.
Jordan: That’s the reason why you practice. So when that moment comes, you don’t have to think (wanneer je dat belangrijke schot moet nemen) instictively things happen.
Elk nadeel heeft zijn voordeel. Dit is een van de meest bekende uitspraken van Johan Cruijff. Deze instelling brengt letterlijk een groot voordeel met zich mee. Want het heeft volgens onderzoek voordelen om een optimistische instelling te hebben. Er is ooit eens een studie gedaan door Martin Selligman, een van de grondleggers van positieve psychologie.
Hij deed onderzoek naar wat het effect was van optimistisch denken op een sportteam. Het bleek dat het team dat het meest optimistisch dacht over de wedstrijd een grotere kans had om te winnen en uiteindelijk een beter seizoen had.
Een oefening waardoor we optimistischer kunnen worden is om bewust te worden van de dingen waarvoor je dankbaar bent. Door elke dag bewust te zijn van deze dingen kunnen we optimistischer worden en uiteindelijk meer zelfvertrouwen kweken.